Yaza Girerken Güneşe Dikkat!

Yaşam

gunese-dikkat
Havaların ısınmasıyla beraber güneş ışınları daha dik bir şekilde cildimize nüfus etmektedir. Cildimizin d vitamini deposu olan güneş gerekli miktarda ve doğru zamanlarda alındığında cildimizi zararlarından korumuş oluruz. Vücudumuzda oluşturabileceği etkileri şöyle sıralayabilirim:

1. kemik gelişimi
2. kas gelişimi
3. bağışıklık sistemimizde güçlenme
4. kronik hastalıklara karşı koruma

Cilt Bakımı,Güzellik Kursu,Estetik ve Güzellik,İzmir Güzellik Salonu,Estetik Güzellik,Selulit tedavi Ankara Güzellik Merkezleri,Cilt Bakım,Güzellik,Makyaj,Cilt Bakımı

Genel olarak göz çevresindeki derin kırışıklıklar dudak çevresinde bulunan kırışıklıklar alında bulunan çizgiler genel olarak foto yaşlanmadan kaynaklanmaktadır. Foto yaşlanma cildin güneşten korunmamasından ve bilinçsiz güneşlenmekten kaynaklanır. Güneşte bulunan Ultraviyole A ışınları enerjisi düşük olmasına rağmen cildin dermis yani tüm hücresel gelişimlerinin oluğu tabakaya iner ve cildin yapısal bütünlüğü, görüntüsü ve sağlamlığı için gerekli kolejen ve bağ doku liflerinin yapılarını olumsuz etkileyerek güneşe bağlı foto yaşlanmayı oluşturur .Bilinçsizce güneşlenmek en basit olarak cilt yanığı oluşturur. Bu kızarıklık görüntüsel olarak su toplanması olarak kendini gösterir ve can yakıcıdır. Güneş ışığı içerisinde bulunan ultraviyole B ışınları ciltte cilt yanığı oluştururken bunun ötesinde skuamöz hücreli karsinomi yada çok hızlı ilerleyen ve bireyin ölümüne yol açan maling melonom adı verilen çok kötü huylu kanserlere de yol açmaktadır.

Güneş ışınlarının cilt üzerinde oluşturduğu bronzlaşma asıl olarak güneş ışınlarının cildin iç kısımlarında oluşacak zararların engellenmesi için cildimizde bulunan melanin adı verdiğimiz renk hücrelerinin ışınlara karşı savunma oluşturmak için çalışarak koyu renkli bir kalkan oluşturmaktır. Buğday tenli yada esmer kişiler UV ışınlarında daha az etkilenirler ve foto yaşlanma daha az görülür. Sarışın yada açık tenli olan kişiler UV ışınlarından daha da fazla etkilenirler ve foto yaşlanma bu tip ciltlerde daha da fazla görülür.

Foto yaşlanmada; ciltte kalın, kaba ve derin kırışıklıklar, ciltte lekelenme, çillenme ve renk bozuklukları göze çarpar.Ciltte UVA ışınlarının foto yaşlanmayı engellemesi ve UVB ışınlarının oluşturduğu yanık ve en kötü ihtimali kanser oluşmasını engellemek için cildimizi güneşten korumalıyız. Cildin güneşten korunmasının en kolay ve önemli yolu koruma faktörü yüksek güneş kremleri kullanmaktır. Günümüzde cildi güneşten koruyan 2 önemli güneş filtresi grubu bulunmaktadır. Bunlardan biri organik diğeri ise inorganik filtrelerdir. Organik filtreler çok güçlü UVB ve bazlarında da çok güçlü UVA koruması özellikleri bulunmaktadır. Kozmetik olarak ciltte güzel bir görünüm oluştururlar. İnorganik filtreler ise 2 tanedir. Bunlar titanyum dioksit ve çinko oksittir. Bu maddeler ciltte genelde beyaz pudra gibi bir görünüm sağlamaktaydı. Fakat gelişen teknoloji sayesinde bu maddeler daha küçük parçacıklara ayrılarak bu sorunlar giderilmiştir.

Buğday ten, esmer ten, ve güneşte çabuk bronzlaşan kişiler SPF 30 ile 50 arası kullanabilirler. Açık tenli , renkli gözlü , cildi çillenmeye müsait kişiler, sarı yada kızıl saçlı olan kişiler ise SPF 50 ve 50+ olan güneş kremlerini kullanmalılardır.

Güneş kremi alırken üzerinde UVA amblemi bulunan kremler tercih edilmelidir. Bu amblem AB kurallarına göre UVA korumasını oluşturduğunu belirtir.

Güneş kremlerini kullanmak kadar önemli olan başka bir kural da kremin sık sık tazelenmesi gerekmektedir. Çünkü yüzme, yıkanma, aşırı terleme sonrasında etkisini yitirir ve koruma yüzde yüz sağlanmadığı için cilt zarar görebilir. Bu nedenle güneş kremlerinin içine özel ve doğal kanserleşmeyi ve foto yaşlanmayı önleyici maddeler eklenmiştir. Bu maddeler; C, E, B3(biasinamid), soyadan elde edilen genistein, üzüm kabuğunda bulunan üzümün güneşten korunmak için ürettiği resveratrol , yeşil çaydan elde edilen EGCG( epigallokateşingallat) , güneşe kırmızılığını veren lipokendir.

YAZIN YAPILMASI GEREKENLER

1. Saat 10:00 ile 16:00 arası güneşe direkt olarak maruz kalmamak. (kalındığı durumlarda cildimizi 1’er saat aralıkları ile güneş kremi sürmek gerekir.)

2. Güneş kremini güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce uygulayın.

3. Çocukları özellikle 1 yaş altı çocukları doğrudan güneşe maruz bırakmayın.

4. Bol sebze ve meyce tüketin.

5. Yazları kışlara göre daha fazla su tüketin.

6. Sadece tatil yerlerinde denize yada havuza girerken krem kullanmayın.( 2-4 saat arası normal sıcaklıklarda güneş koruyucusunu yüzünüze uygulayın)

7. Çocuklara en az SPF 30 olan güneş kremi sürmeden dışarı çıkarmayın.

8. 1 Yaş altı çocuklara bir cilt doktoruna danışmadan güneş kremi almayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.