Stresle başa çıkabilmenin 7 yolu

Yaşam


Sosyolog ve Holistik Yaşam Danışmanı Banu Çeçen stres ile başa çıkmak için önerilerini paylaştı. Stres kaslarda gerginlik sebebiyle baş boyun ve sırt ağrılarına, mide rahatsızlıklarına, huzursuzluk, sinirlilik, unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğuna, asosyallik, işkoliklik ve çoğu zaman aşırı yemeye neden olur. Stres yönetiminin önemine dikkat çeken Çeçen, stresle başa çıkabilmenin 7 yolunu anlattı.

Günümüzde yaşamın toplumsal ve bireysel tüm zorlukları ne yazık ki stres yaratıyor. Stres hormonunun artışı ile kişi bedensel zihinsel ve ruhsal bir çok sıkıntıyla karşı karşıya kalıyor. Düşüncelerimiz duygularımızı, duygularımız bedenimizi ve davranışlarımızı etkiliyor. Stresin sizi çok fazla etkilememesi ve stresi yönetebilmek için başvuracağınız bu yöntemler size yardımcı olacak.

7 adımda stres yönetimi

1- Stresi yönetmek için önce stresli olduğunuzu ve bu stresin size olan etkisini kabul edin. Tam olarak nasıl hissediyorsunuz? Stresin hangi belirtilerini yaşıyorsunuz? Fark edin.

2- Stresinizin kaynağını bulun. Sizi strese sokan tam olarak nedir? Tüm detayları ile yazın.

3- Stres kaynaklarınızdan değiştirebileceklerinizi ve iyileştirebileceklerinizi iki ayrı sütuna yazın.

4- Değiştirebileceklerinizi nasıl değiştirebileceğinizi, iyileştirebileceklerinizi nasıl iyileştirebileceğinizi netleştirin. Stresimin kaynağını nasıl ortadan kaldırabilirim? Bu kaynağı nasıl kontrol altına alabilirim? Stresimin kaynağının etkisini nasıl azaltabilirim? Bu soruları cevaplamak bu adımda yardımcı olacaktır.

5- Eyleme geçin. Stresinizi yönetmek için bir plan yapın, yapılacaklar listenizi hazırladıktan sonra hemen harekete geçin.

6- Bazen stresinizin kaynağını ne değiştirebilirsiniz ne de iyileştirebilir. Bu durumda bakış açınızı değiştirmeniz stresinizi yönetmenizi sağlayacaktır. Durumu kabul edin ve yeniden çerçeveleyin. Bu kaynağı nasıl görüyor olsanız stresiniz sizi daha az etkilerdi? Düşünün.

7- Mutlaka kendinizi güçlendirin. Güçlü olduğunuzda stres kaynağı sizi daha az etkileyecektir. Güçlenmek için kişisel gelişime zaman ayırın. Zamanınızı yönetin, meditasyon, spor ve nefes egzersizleri yapın. Düzenli uyuyun ve sağlıklı beslenin. Düşünce biçiminizi değiştirin ve olumlu düşünceyi benimseyin. Probleme değil, çözüme odaklanın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.