Sinüzit, sinüslerin enfeksiyon kapması sonucu ortaya çıkar ve dayanılmaz ağrılara neden olur. Bu ağrılara son vermek ve sinüziti geçirmek için evde doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Peki, sinüzit nasıl geçer? ‘Yüksek Topuklar’ ekibi olarak sizlere, sinüzit için bitkisel tedavi yöntemleri sunuyoruz.
Sinüzitin belirtileri nelerdir?
Sinüsler, elmacık kemiklerinde ve alın bölgesinde bulunan hava dolu keselerdir. Genellikle, nezle, grip gibi durumlarda bu keseler sıvı ile dolar ve mikroplarla birlikte enfeksiyon meydana gelir. Sinüzit, soğuk algınlığına benzer belirtilerle kendini gösterir. Sinüzitin belirtileri şiddetine göre haftalarca sürebilir.
- Halsizlik ve yorgunluk
- Baş ağrısı
- Yüksek ateş
- Özellikle geceleri artan öksürük
- Boğaz ağrısı
- Burunda akıntı, sızlama ve tıkanıklık
- Yüzde oluşan hassasiyet
- Koku almada zayıflık sinüzitin başlıca belirtileridir.
Sinüzit nasıl geçer?
Sinüzite iyi gelen doğal tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemleri evde kolaylıkla uygulayarak sinüs ağrılarından kurtulabilirsiniz.
Acı biber
Acı biber, ağrı kesici özelliğiyle sinüzit tedavisinde etkilidir. Kırmızı acı biberi bir çay kaşığı bal ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Alternatif yöntem olarak, ılık suyun içerisine bir çay kaşığı acı biber ve bal karıştırarak içebilirsiniz. Bu karışım, hem ağrınızın hafiflemesini sağlayacak hem de burun tıkanıklarınızı giderecektir.
Zencefil
Zencefil, iltihap önleyici ve antibiyotik özelliklere sahiptir. Zencefil çayı, sinüs semptomlarını hafifletir, sinüs basıncını rahatlatır. Mukus tabakasını eriterek sinüs boşluklarının rahatlamasını sağlar.
Zerdeçal
Zerdeçal, antioksidan ve antibiyotik özelliği bulunan bir baharattır. Antiseptik ve ağrı kesici özellikleri sayesinde iltihapları iyileştirir. Zerdeçalı çayını demleyerek veya sıcak sütün içine tozunu ilave edilerek tüketilebilirsiniz.
Kekik yağı
Kekik yağı, güçlü bir antibakteriyel ve antioksidandır. Sinüzit semptomlarını ortadan kaldırır, iltihapları dindirmede etkili rol oynar. Kekik yağını günde iki kez dil altına 1-2 damla damlatın. Bunun dışında içtiğiniz herhangi bir içeceğin içerisine 2 damla kekik yağı damlatarak da tüketebilirsiniz.
Elma sirkesi
Elma sirkesi, antibakteriyel, mantar ve iltihap önleyicidir. Bu özellikleri sayesinde, sinüs enfeksiyonlarının tedavisinde çok etkilidir. Grip, soğuk algınlığı ya da alerjik reaksiyonların başlangıcında elma sirkesi yöntemini uygulamak sinüs enfeksiyonlarının gelişmesini önler. 2 çay kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı balı bir fincan ılık suya ekleyin. Bu karışımı, sinüzit probleminiz geçene kadar günde 3 kez içebilirsiniz.
Buhar Soluma
Buhar soluma, nefes ve burun tıkanıklığını giderir, sinüzit için faydalıdır. Yüzünüzü yakmayacak sıcaklıkta suyun içerisine birkaç adet nane yaprağı koyun. Başınıza bir havlu örtün ve hazırladığınız buharı 20 dakika kadar soluyun. Bu yöntem sayesinde, sinüsler rahatlayacaktır.
Soğan
Soğan, sinüslerin açılmasında, mantar ve bakterilerle savaşmada etkilidir.Bir adet soğanı ince dilimler halinde doğrayın ve bir demlik su içerisine koyun. 5 dakika boyunca kaynattıktan sonra suyun buharını birkaç dakika boyunca teneffüs edin. Ardından karışımı süzün ve için. Tam fayda sağlamak için bu işlemi bir hafta boyunca birkaç kez tekrar etmelisiniz.
Sarımsak
Sarımsak, antibiyotik ve antioksidan özelliklere sahip bir besindir. Sinüsleri temizler, üst solunum yollarında bulunan mukusların temizlenmesini sağlar. Kaynar su içerisine 4-5 diş sarımsak atın. Ardından suyun buharını soluyun. Bu yöntem, sinüs tedavisi için çok etkili bir yöntemdir.
Tuzlu su
Doğal tuz veya deniz tuzu, sinüzit tedavisinde çok etkilidir. Burnunuza tuzlu su çekerek, sinüslerin ve mukozaların arınması sağlayabilirsiniz. Bunun dışında, denizde özellikle suyun altında yüzmek, sinüslerin boşalmasına yardımcı olacaktır.
Sinüzit için bitkisel tedavi yöntemlerini uygulamanıza rağmen belirtilerin şiddeti artıyorsa mutlaka bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz.