Yaz ayları yaklaşırken herkesin tedirginliğe düştüğü konuların başında fazla kilolar gelmektedir. Peki fazla kilolardan nasıl kurtulunur? Sadece kilo kaybetme değil, aynı zamanda sağlıklı kilo verme hedefiniz olmalıdır. Türkiye’de genellikle göbek (karın) ve basen bölgeleri problemli bölgeler olarak en üst sırayı almaktadır.
Zayıflamak için neler yapılması gerektiğini, nasıl sağlıklı kilo verilir sorusunu bu yazımızda detaylıca açıklamaya çalışacağız. Tüm bunların yanında, diyet çeşitleri yaz ayları yaklaştıkça, çok daha fazla türetilmektedir. Durum böyle olunca, biz de göbek eriten en etkili 2014 diyetlerini sizler için bir araya toplamaya karar verdik. Sadece kulaktan kulağa dolaşan zayıflama metodlarını değil, çoğunluğun uygulayıp, iyi sonuçlar aldığı yöntemleri sunacağız.
Bu diyetlerin arasında Dukan diyeti, Karatay diyeti, İsveç diyeti, Alkali diyeti, Şeyda Coşkun diyeti, gebe bayanlar için özel zayıflama metodları arasında yer alan hamilelik diyeti, ünlü diyetisyen Ender Saraç diyeti yer almaktadır. Doğru zayıflama, günlük aldığınız kalorinin, harcadığınız kaloriden az olmasıyla sağlanır, ancak bu oran katiyen büyük rakamlara çıkmamalıdır. Bu arada yapılan en büyük yanlışın, “sabır” konusunda farklı yanılgılara düşülmesinden kaynaklandığını da belirtmek gerekir.
Herhangi bir diyet veya zayıflama metodunda eğer verilen kilo, başlangıç kilosunun %10’undan daha az olduğu sürece herhangi bir fark gözlenmeyeceğinden, diyet çok daha agresif bir hale dönüştürülebilir. Bu genellikle yapılan bir yanlıştır. Lütfen, seçeceğiniz diyet her ne olursa olsun, göbek eriten, basen yakan, kalça küçülten diyetler için zayıflama metodunuza ek olarak spor yapmanızı da öneriyoruz. Spor ve diyet inanın, hem daha sağlıklı bir vücut, hem de formda kalmanızı sağlayacaktır. Hatta bazı durumlarda, normal yeme ve içmenize dikkat ederek, buna mütabık yerinde bir spor alışkanlığıyla kilo verebilir, harika bir vücut kazanabilirsiniz.
Dünya’nın ve Türkiye’nin en etkili 2014 diyetleri ile kolay zayıflama yöntemlerini sizlere hazırladık ve sunmaya çalıştık. Umarız sizlere yardımcı olacaklardır. Kendinizi harab etmeden, herşeyin dozunda yapılması gerektiğini unutmayacağınızı biliyoruz. Ancak yine de, hatırlatmakta fayda var. Unutmayınız ki, sahip olduğunuz en değerli şey vücudunuzdur. Dolayısıyla ona nasıl davranırsanız, aynı reaksiyonu alırsınız. Diyet konusunda size yardımcı olacak, diyet listesiyle sizleri başbaşa bırakıyoruz.
Dukan Diyeti
Dukan diyeti nasıl uygulanır? sorusuna cevap vermeden önce sizlere bu diyetin sahibi Pierre Dukan kimdir, onu açıklamaya çalışalım. Pierre Dukan, Fransız bir doktordur. 1941 yılında Fransız Cezayirinde doğmuştur. Kariyerine baktığımızda, Dukan, pratisyen hekim olarak 1975 yılında tıp dünyasında çalışmasına başlamıştır. Daha kariyerinin ilk yıllarında obezite konusunu tez olarak ele almış ve büyük çalışmalara imza atmıştır. İlk zamanlar obezitenin kaynağı çok fazla yemek olduğu düşünüldüğü için, az kolorili ve küçük porsiyonlarla bu hastalığın tedavi edileceği düşünülmüştür.
Ancak Dukan, bu tip tedaviden sonra, hastalarının tekrar kilo aldığını gözlemlemiş ve bu konu hakkında yeni yöntem arayışına girmiştir. 20 yıllık bir araştırmadan sonra, orjinal ismiyle “Je ne sais pas maigrir”, Türkçesi “Nasıl zayıflayacağımı bilmiyorum” kitabını yayınlamış ve Fransada en çok satılan kitaplar listesine girmiştir. kozmikbakim.Net olarak biz de bu muhteşem diyetisyen doktorun tavsiyelerini sizlerle paylaşarak nasıl zayıflayacağınız konusunda fikir sahibi olmanızı hedeflemekteyiz.
Dukan diyetinin Fransa’da başladığını söylemiştik. Protein ağırlıklı olan bu diyet binlerce kişiye yardımcı olmuş ve artık tabulaşmaya başlamıştır. Peki Dukan diyeti nasıl uygulanır? neler içerir?, Bu diyet türünde, 100’den fazla yemeğe izin verilmektedir. Bunların haricinde diyet dört ana etaptan oluşmaktadır. Bu etaplara göz atacak olursak, saldırı, seyir, sağlamlık ve istikrar olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelin bu etapları açıklamaya çalışalım.
Dukan diyeti saldırı safhası, 2-7 günde 2-3 kilo vermeye odaklıdır. Bu zaman diliminde yağ yakmak yerine, protein dengesi ve grevi oluşmaktadır. Genellikle bu fazda insanlar ya vazgeçerler, ya da diyete devam etmeye karar verirler. Dolayısıyla, sadece yeme ile değil, aynı zamanda psiloji ile de yakından ilintili bir konudur.
Kriz safhası, yavaş yavaş protein ağırlıklı beslenerek, 28 çeşit sebze yiyerek istenen kiloya ulaşma periyodudur. Bu zaman diliminde haftalık kaybedilmesi gereken kilo oranları belirtilir ve bu noktada hedefe ulaşma sağlanır. Bu fazda, kesinlikle hedeflenen zayıflama miktarının üzerine çıkılmamalıdır.
Sağlamlık periyodu, istenilen kiloya ulaşıldıktan sonra tekrar kilo alınmama olayına odaklanmıştır. Bu safhada, meyve, ekmek, peynir ve nişasta yönünden zengin besinleri diyete dahil edebilirsiniz. Hatta, haftada 2 gün, kendinize ziyafet bile çekebilirsiniz. 10 günde 1 kilo veya haftada 0.4kg kaybetme ile sağlamlık periyodu da yine diyete dahil edilmektedir.
İstikrar periyodu, bu noktaya ulaştığınızda, artık büyük bir yol aldığınızı ve büyük işler başardığınızı herkesin kabül etmesi gerekir. Bu safhaya geldiğinizde artık istediğiniz yiyecekleri diyetinize dahil edebilirsiniz. Bu kısımda, sadece haftada seçtiğiniz bir günde sadece protein ağırlıklı beslenmeniz gerekmetedir. Bu safhada kesinlikle hayatınızın sonuna kadar bu şekilde devam ettirmeniz gerekmektedir. Bu zaman diliminde göstereceğiniz istikrar size önceki 3 safhaya dönmemenizi sağlayacak ve normal kilonuzda sağlıklı bir şekilde hayatınıza devam ettirecektir.
kozmikbakim.Net olarak, Dukan diyetinin yan etkileri konusunda da bilgilendirmede bulundurmamız gerekiyor. Dukan diyeti her ne kadar yüksek bir otoriteye sahio olsa da, Doktor Juris Aronie 2013’te yaptığı bir konferansta, bu diyetin böbrek yetmezliğine yol açabileceği konusunda bir konuşma yapmıştır. Dolayısıyla eğer, böbrekleriniz konusunda hassassanız, veya bu konuda bir fikriniz yoksa, diyetisyeninize başvurmanız sizlere daha sağlıklı bir hayat sunacaktır.
Alkali Diyeti
Alkali diyeti ile zayıflamak için, öncelikle nasıl ve nelere dikkat etmek gerektiğinin iyi anlaşılması gerekir. Alkali asit ve baz sisteminin iyi ve dengeli oluşturulmasıyla sağlanır. İnsan vücudundaki pH değerinin, asitlikten alkaliliğe yönünde çevirmeyle başarıya ulaşılır. İnsan vücudundaki normal pH değeri 7,4’tür.
Yüksek asitli içecek ve yiyecekler vücudu hem yorgun kılar, hem de uyuşukluğa sebep olur. Tüm bunların yanında, depresyon, sinirlilik, mide bulantısı ve ağrısı, yanma gibi şikayetler de yine asitin icraatlerindendir. Tüm bunların yanında immune sistem (bağışıklık sistemi) de yine başlıca zarar görenlerdendir. Hatta asit ağırlıklı besinlerin kilo almak için birebir olduğu da yine araştırma sonuçları olarak karşımıza çıkıyor.
Karbondirat ve yağ oranı yüksek besinler yakılırken, ortaya çıkan asitler, vücudun değişik bölgelerinde depolanmaya başlıyor ve kilo alınması sağlanıyor. Örnek olarak sizlere Alkali besin listesi aşağıdaki gibidir.
* Ketçap
* Hardal
* Mayonez
* Tatlı gazlı içecekler
* Fazla miktarda kahve ve siyah çay
* Alkol Şarküteri ürünleri
* Cips ve gereksiz aburcubur
Gıdaların yanı sıra hareketsizlik, aşırı sinirlilik, öfke ve kıskançlık vücuttaki asit oranını yükselten etmenlerdir.
Alkali besin listesi
* Buğday çimi
* Salatalık
* Zencefil
* Zerdeçal
* Hindibağ
* Ispanak
* Kırmızı ve kara turp
* Soya filizi
* Brokoli* Pazı
* Kuşkonmaz
* Soya lesitin
* Isırgan otu
* Çörek otu
* Karbonat
* Nane
* Hurma
* Zeytinyağı
* İşlenmemiş doğal tuz
Bunun dışında asidik gıdaları şekersiz komposto yaparak etkisini azaltabilirsiniz.
Alkali suyu nedir ? Alkali Su Tarifi
Sabah uyanınca güne alkali su ile başlayın. İçine biraz bal ve limon ekleyin (Alkali su tarifi : 2 litre suya 1 tatlı kaşığı İngiliz karbonatı (temin edemezseniz normal karbonat koyun) ekleyip karıştırın. Bu alkali suyudur. Bu suyu çay ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
Alkali diyeti listesi – Alkali diyet menüsü
Güne içerisine az bal ve limon eklenmiş alkali su ile başlayın
Sabah kahvaltısı
1 kase az yağlı yoğurt, 5-6 kaşık yulaf ezmesi, 3 adet ceviz, 1 çay kaşığı kadar toz tarçın, 3-4 tane kuru erik
veya
4 adet yumurta beyazı ile yapılmış otlu omlet ve yanında 1 dilim kızarmış çavdar ekmeği
Kahvaltı ettikten sonra 1 fincan rezene çayı (Alkali su ile yapılacak)Ara öğün
1 tane armut (kabuklarıyla tüketilecek) 1 şişe içine nane yaprağı koyulmuş maden suyu
Öğle
1 kase brokoli çorbası, 1-2 dilim kızartılmış çavdar ekmeği yahut 1 kase haşlanmış esmer pirinç pilavı, az zeytinyağlı havuç salatası (yemeğe bir tatlı kaşığı tor zerdeçal ekleyin)
Ara öğün
1 adet yeşil elma ve kivi, 1 avuç çiğ badem, 1 fincan alkali su ile hazırlanmış beyaz çay
Akşam
1 porsiyon ızgara balık, buharda pişirilmiş Brüksel-brokoni lahanası, limonlu ve taze kerevizli roka salatası
Karatay Diyeti
Karatay diyetinin yazarı ve uzmanı Canan Efendigil Karatay hakkında bilgi vermeden kesinlikle zayıflamaya başlamayın. Çünkü, dalında uzman bir diyetistenin uzun yıllar çalışması sonucu ortaya çıkan bu harika teknik binlerce kişinin kilo kaybetmesine, daha doğrusu sahip olmaları gereken kiloya erişmelerine neden olmuştur. 1943 yılında Elazığ’da doğan Karatay, 1961 yılında Üsküdar Amerikan Kız Lisesine, sonrasında da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak tıp hayatına ilk adımını atmıştır.
PAZARTESİ
Kahvaltı (08.00-09.00)
İki adet yumurta (Suda haşlanarak rafadan ya da kayısı kıvamında hazırlanmış. Tereyağında peynirli omlet de yapılabilir.)8-10 adet tuzu alınmış yeşil ya da siyah zeytinBir avuç içi kadar beyaz peynir,4-5 adet gün kurusu kayısıŞekersiz bitki çayı, su ya da meyve çayıBir (ince belli) çay bardağı ceviz (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Öğle yemeği (13.00-14.00)
Bir avuç içi kadar dana söğüş, bol salata ve zeytinyağlı fasulyeSalata olarak dilimlenmiş ya da rendelenmiş turp ve havuç veya mevsim salatası, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile hazırlanmalıdır.Bir su bardağı tuzsuz ayranArzu edildiği kadar şekersiz bitki çayı ya da su
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Yarım su bardağı kadar ceviz Şekersiz olarak sevdiğiniz herhangi bir çay ya da taze limonlu su
Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık, yeşil soğan, roka ve turp (Salata bol miktarda hazırlanıp, içine, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile birlikte tane keten tohumu ilave edilerek hazırlanmalıdır.)
SALI
Kahvaltı (08.00-09.00)
Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)8-10 adet tuzsuz zeytin Bir avuç içi kadar beyaz peynir2-3 adet çarliston yeşilbiber5-6 adet minik domatesŞekersiz çay ya da sütBir (ince belli) çay bardağı fındık (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fındık mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
Yarım su bardağı kadar ceviz Bol su ya da yeşil çay
Öğle yemeği (13.00-14.00)
Bir tabak zeytinyağlı barbunya ya da etli sebze yemeğiLahana ya da karnabahar salatası (Çiğ ya da buğulanmış olabilir)Bir su bardağı ayran ya da bir kase yoğurt
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir orta boy elma ya da mevsim meyvesiBir kase yoğurt (Mümkünse evde mayalanmış veya geleneksel usulle üretilmiş. Kesinlikle diyet olmayacak)Şekersiz çay ya da bir fincan Türk kahvesiNescafe olarak bilinen granül kahveler işlenmiş gıda oldukları için yasak
Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgara (Fırında veya buğulama usulü de pişirilebilir)Bir tabak pilakiRoka, yeşil soğan, maydanoz ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.)İki kibrit kutusu kadar tahin helvası
ÇARŞAMBA
Kahvaltı (08.00-09.00)
Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)Bir avuç içi kadar beyaz peynir2-3 adet tatlı kırmızıbiberYeşil çay ya da sevilen bitki çayıBir çay bardağı (ince belli) Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
Tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış olmalı)Bol su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (13.00-14.00)
Bir bardak zeytinyağlı taze yeşil fasulye3-4 adet ızgara köfte1 kase yoğurtTurp ve havuç rendelenerek hazırlanmış salata ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.)Bol su veya ayran
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir elma ya da armut1 kase yoğurt
Akşam yemeği (18.00-19.00)
3-4 kalem kuzu pirzola ya da avuç içiniz kadar bonfile ızgara. Zeytinyağlı enginar ya da bir tabak taze baklaMevsim salatası ve bir tatlı kaşığı keten tohumu
PERŞEMBE
Kahvaltı (08.00-09.00)
İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş peynirli omlet8-10 adet tuzsuz zeytin Bir avuç içi kadar beyaz peynir1-2 adet çarliston yeşilbiber ya da 1-2 adet salatalıkTaze maydanoz ve kırmızıbiberYeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)Taze limon eklenmiş bol su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (12.00- 13.00)
Bir avuç kadar dana bonfile ya da 3-4 kalem kuzu pirzolasıBir tabak zeytinyağlı pırasa 5-6 adet minik domatesBir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumuBol su
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir ufak portakal veya mevsim meyvesiBir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)
Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgara, kırmızı kuru soğan, dilimlenmiş turp ve rokaBuğulanmış Brüksel lahanası ve rendelenmiş havuç ya da lahana salatasıBir tabak piyaz ya da zeytinyağlı barbunya
CUMA
Kahvaltı (08.00-09.00)
İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş omlet8-10 adet tuzsuz zeytinBir avuç içi kadar peynir Taze maydanoz, tatlı kırmızıbiber ve 1-2 adet salatalıkŞekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Bol taze limonlu su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (12.00- 13.00)
Bir porsiyon şiş kebap (Yanında pide, pilav ve patates yenilmeyecek)Taze yeşilbiber, domates, turp, maydanoz, soğan ve sumakBir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumuBol su ya da ayran
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir elma ve avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş su ya da şekersiz çay
Akşam yemeği (18.00-19.00)
3-4 kalem kuzu pirzolasıMevsim salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)Zeytinyağlı enginar ya da yoğurtlu semizotu salatası
CUMARTESİ
Kahvaltı (08.00-09.00)
Pastırmalı yumurta8-10 adet tuzsuz zeytinBir avuç içi kadar peynir ve taze maydanoz ya da nane ile birlikte Şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı
Öğle yemeği (12.00- 13.00)
Bir porsiyon bonfile ızgaraTaze yeşilbiber ve domates ya da kuru soğanYoğurt, semizotu ve bir tatlı kaşığı keten tohumu yağıBol su veya ayran
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir ufak boy portakal veya elmaŞekersiz yeşil çay
Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgaraDilimlenmiş beyaz turpBol roka, domates ve taze yeşil soğan ile hazırlanmış salata (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)İki kibrit kutusu kadar tahin helvası
PAZAR
Kahvaltı (08.00-09.00)
Peynirli omlet ya da pastırmalı yumurtaBir avuç içi kadar beyaz peynir8-10 adet tuzsuz zeytinTatlı kırmızıbiber, domates ve salatalıkŞekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı Bir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı
Öğle yemeği (12.00-13.00)
Bir tabak kuru fasulye, bonfile veya biftek (bir avuç içi kadar) (Yanında pilav ve patates yenmeyecek)Bir adet kuru soğanÇoban salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)Bol su
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmuş ve mümkünse yeni kırılmış)Şekersiz çay
Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgaraTaze yeşil soğan, bol roka ve domatesKözlenmiş taze kırmızıbiber
Dipnot : Her gün akşam saat 19.00-20.00′den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli; bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir ve mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı…
İsveç Diyeti
Sağlıklı kilo vermek isteyenler için birebir bir diyettir. Doğru uygulandığı taktirde harika sonuçlar alabilirsiniz. Diyetin uygulanışı, kendisinden daha önemlidir. Sağlıklı beslenmek bir diyet türü olduğu ülkemizde maalesef es geçiliyor. Çoğunluk, genellikle yemek yemeyen insan zayıflar diye bakıyor. Halbuki her türlü diyet, alınan ve verilen kalori denegesiyle doğru orantılıdır.
İsveç’te en çok içilen içeceklerin başında kahve gelmektedir. Kahve içmek zararlı mıdır? Eğer dozunda içilirse, hayır!, isveç diyeti uygulanırken içilebilecek kahveler arasında bir listeleme yaptığımızda,
Nescafe 3 ü Bir Arada – 148 Kalori
Nescafe şekersiz ve süt tozu olmadan – 6 Kalori
Türk Kahvesi büyük fincanda şekersiz – 3 Kalori
En az kalori miktarına sahip olanın Türk kahvesi olduğunu görmüş oluruz.
Hamilelik Diyeti
Hamilelik dönemlerinde kadınların en çok korktuğu konulardan bir tanesi de, doğum sonrası fazla kilolardır. Genellikle gebelik döneminde alınan kiloları atmak için, doğum sonrası bayanlar bihayli uğraşırlar. Bu duruma yer vermemek için, hamilelik diyeti yapabilirsiniz. Hem sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirirken, hem de fazla kilo almamış olursunuz.
Hamilelik Esnasında Uygulayabileceğiniz Örnek Bir Menü:
Sabah:
1 bardak ılık süt,
1 adet haşlanmış yumurta,
1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir,
1 dilim kızartılmış tam buğday ekmeği,
1 adet domates, 1 adet salatalık, bol bol maydanoz
Ara öğün:
1 adet mevsim meyvesi,
1 bardak yağsız ayran,
1 ince dilim tam buğday ekmeği
Öğle:
7 kaşık barbunya yemeği
5 kaşık bulgur pilavı
1 bardak yağsız ayran
Bol yeşillikli salata,
1 dilim tam buğday ekmeği,
1 adet mevsim meyvesi
Ara öğün:
1 dilim tam buğday ekmeği,
1 kibrit kutusu kadar peynir,
1 adet domates
1 mevsim meyvesi
Akşam:
1 porsiyon balık, et ya da tavuklu sebze yemeği
7 kaşık sebze yemeği
1 bardak yağsız ayran,
1 adet domates ve 1 dilim tam buğday ekmeği
Gece:
3 top sade dondurma
Ender Saraç Diyeti
21 günde göbek eriten diyet, Dr. Ender Saraç’ın en bilinen ve en çok kullanılan diyetleri arasında gelmektedir. Peki Ender Saraç kimdir?, 1959 yılında İzmir’de doğan Saraç, 1994 yılında Türkiye’nin ilk doğal tıp ve estetik merkezi “Hay Sağlık Merkezi”ni kurmuştur. Aile hekimliği ihtisası olan Dr. Ender Saraç, ayrıca Ayurveda sağlıklı zayıflama ve Doğanın şifalı eli adlı kitapların da yazarıdır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Ender Saraç sağlıklı beslenme metodlarıyla binlerce kişiye yardımcı olmuştur.
Şimdi gelelim, 21 günde göbek üreten diyetler arasında nasıl bir örnek menü elde edebiliriz. İşte karşınızda Ender Saraç’ın göbek eriten diyet menüsü, biz buradan ilk 7 günü vereceğiz, devamı için resmi sitelerini ziyaret edebilirsiniz:
1. Gün
Sabah kalkınca yarım tatlı kaşığı ballı ve 8-10 damla limonlu ılık su için. Yaklaşık yarım saat sonra kahvaltı yapabilirsiniz.
KAHVALTI (08:00-09:00): 3 yemek kaşığı sade müsli + 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi + 1 su bardağı az yağlı keçi sütü + 1 tatlı kaşığı kabaca öğütülmüş keten tohumu
ARA ÖĞÜN (10:30-11:00): 1 adet yeşil elma + 3 adet ceviz içi
ÖĞLE YEMEĞİ (12:30-13:00): Izgara tavuk yada hindi ~150 gr (derisiz,beyaz et) yanında bol yeşil salata ve közlenmiş hafif acı sivribiber
ARA ÖĞÜN (15:00): 1 su bardağı az yağlı keçi sütü (toz tarçın eklenerek sıcak olarak içilebilir) + 4 adet esmer kuru kayısı
ARA ÖĞÜN (17:00): 6-8 adet çilek + 2 adet grissini + 1 fincan rezene çayı
AKŞAM (19:00): 1 kase dolusu sulu pişmiş semizotu yemeği (içine pişerken 1 kaşık bulgur ekleyin) yanında yeşil salata
ARA ÖĞÜN (21:00-21:30): 1 adet yeşil elma
2. Gün
Sabah kalkınca yarım tatlı kaşığı ballı ve 8-10 damla limonlu ılık su için. Yaklaşık yarım saat sonra kahvaltı yapabilirsiniz.
KAHVALTI (08:00-09:00): 1 veya2 dilim tam tahıllı ekmek (tost yapılabilir.) + 2 parmak kalınlığında yağsız dil peyniri + 2 adet hafif acı sivri biber + 5-6 adet saplarıyla beraber maydanoz ve mevsim yeşillikleri
ARA ÖĞÜN (10:30-11:00): 1 orta boy kivi veya 10-12 adet yeşil erik
ÖĞLE YEMEĞİ (12:30-13:00): Izgara balık fileto ~150 gr (derisiz,beyaz et) yanında bol limonlu ve sarımsaklı semizotu salatası
ARA ÖĞÜN (15:00): 1 adet kabuklarıyla armut + 1 fincan rezene
ARA ÖĞÜN (17:00):1 su bardağı az yağlı keçi sütü + 6 adet kavrulmamış badem
AKŞAM (19:00-19:30): 1 veya 2 kase mevsime uygun sebze çorbası (unsuz ,patatessiz)
ARA ÖĞÜN (21:00-21:30): 1 porsiyon az şekerli meyve örneğin 10-12 adet yeşil erik veya 6-8 adet çilek
3. Gün
Sabah kalkınca yarım tatlı kaşığı ballı ve 8-10 damla limonlu ılık su için. Yaklaşık yarım saat sonra kahvaltı yapabilirsiniz.
KAHVALTI (08:00-09:00): 1 dilim tam tahıllı veya çavdarlı ekmek (tost yapılabilir.) + 2 parmak kalınlığında yağsız peynir (lor, çökelek, keçi peyniri, dil peyniri, ricotta, mozerella olabilir) + 2 adet sivri biber + 5-6 adet saplarıyla beraber maydanoz ve mevsim yeşillikleri
ARA ÖĞÜN(10:30-11:00): 1 orta boy kabuklarıyla armut
ÖĞLE YEMEĞİ(12:30-13:00): 4 orta boy kadar yağsız köfte ~90 gr yanında 3-4 adet közlenmiş sivribiber + bol limonlu maydanoz-roka salatası
ARA ÖĞÜN(15:00): 1 su bardağı kadar az yağlı yoğurt içine 6-8 adet çilek doğrayın ve 1 ttalı kaşığı keten tohumu ekleyin + 2 fincan rezene çayı
ARA ÖĞÜN(17:00): 2 adet yulaflı şekersiz bisküvi + bitki çayı
AKŞAM(19:00-19:30): 5-6 yemek kaşığı pazı ile pişmiş yeşil mercimek yemeği + yeşil salata
ARA ÖĞÜN(21:00-21:30): 1 adet toz tarçın serpilmiş yeşil elma +3 adet ceviz
4. Gün
Sabah kalkınca yarım tatlı kaşığı ballı ve 8-10 damla limonlu ılık su için. Yaklaşık yarım saat sonra kahvaltı yapabilirsiniz.
KAHVALTI (08:00-09:00): 2 ince dilim ananas ve 1 adet kividen hazırlanmış meyve salatası,üzerine 3-4 adet ceviz içi ve 1 çay kaşığı dolusu toz tarçın + 1 su bardağı az yağlı süt
ARA ÖĞÜN (10:30-11:00): 1 orta boy kabuklarıyla yeşil elma +1 fincan rezene çayı
ÖĞLE YEMEĞİ (12:30-13:30): Kağıtta bol yeşillik ile pişmiş balık fileto ~150 gr (derisiz, beyaz et )yanında bol limonlu roka salatası
ARA ÖĞÜN (15:00): 4 adet esmer kuru kayısı
ARA ÖĞÜN (17:00): 1 dilim kızarmış tam çavdar veya buğday ekmeği+1 tatlı kaşığı katkısız şekersiz doğal erik veya kuşburnu marmelatı
AKŞAM (19:00-19:30): 1 büyük kase enginarlı sebze çorbası
ARA ÖĞÜN (21:00-21:30): 1 porsiyon az şekerli meyve
5. Gün
Sabah kalkınca yarım tatlı kaşığı ballı ve 8-10 damla limonlu ılık su için. Yaklaşık yarım saat sonra kahvaltı yapabilirsiniz.
KAHVALTI (08:00-09:00): 2 ince dilim ananas ve 1 adet kiviyle hazırlanmış meyve salatası, üzerine 3-4 adet ceviz içi ve 1 çay kaşığı dolusu toz tarçın + 1 su bardağı az yağlı süt
ARA ÖĞÜN (10:30-11:00): 2 dilim sade grissini + bitki çayı
ÖĞLE YEMEĞİ (12:30-13:00): 3 yumurta beyazı ve 1 yumurta sarısından yeşil omlet (ıspanak veya pazı, semizotu, maydanoz, dereotu, sivribiber eklenerek hazırlayıp, isterseniz soğan ya da sarımsak ekleyebilirsiniz)Yanında 2-3 adet közlenmiş sivrbiber + yağsız yeşil salata
ARA ÖĞÜN (15:00): 1 adet yeşil elma +1 fincan rezene çayı
ARA ÖĞÜN (17:00): 3 yemek kaşığı kadar yağsız yoğurt +1 tatlı kaşığı keten tohumu
AKŞAM (19:00-19:30): 1 büyük kase enginarlı sebze çorbası
ARA ÖĞÜN (21:00-21:30): 1 adet kabuklarıyla sert armut
6. Gün
Sabah kalkınca yarım tatlı kaşığı ballı ve 8-10 damla limonlu ılık su için. Yaklaşık yarım saat sonra kahvaltı yapabilirsiniz.
KAHVALTI (08:00-09:00): 1 veya 2 dilim tam tahıllı ekmek (tost yapılabilir.) + 2 parmak kalınlığında yağsız peynir (lor, çökelek, keçi peyniri, dil peyniri, ricotta, mozerella olabilir) + 2 adet sivri biber + 5-6 adet saplarıyla beraber maydanoz ve mevsim yeşillikleri
ARA ÖĞÜN (10:30-11:00): 1 adet yeşil elma + 3 adet ceviz içi +1 fincan rezene çayı
ÖĞLE YEMEĞİ (12:30-13:00): Izgara tavuk veya hindi (derisiz- beyaz etli) yanında 3-4 kaşık pazı veya semizotu haşlama + yağsız yeşil salata
ARA ÖĞÜN (15:00): 1 adet kivi
ARA ÖĞÜN (17:00): 1 adet sert armut + 3 yemek kaşığı kadar yağsız yoğurt + 1 tatlı kaşığı keten tohumu
AKŞAM (19:00): 1 veya 2 kase sebze çorbası (örneğin zencefilli kabak çorbası hazırlayabilirsiniz.)
ARA ÖĞÜN (21:00-21:30): 1 porsiyon az şekerli meyve
7. Gün
Sabah kalkınca yarım tatlı kaşığı ballı ve 8-10 damla limonlu ılık su için. Yaklaşık yarım saat sonra kahvaltı yapabilirsiniz.
Hafta sonu KAHVALTISI (09:00-10:00): 1 veya 2 dilim tam tahıllı ekmek (tost yapılabilir.) + 2 parmak kalınlığında yağsız peynir (lor, çökelek, keçi peyniri, dil peyniri, ricotta, mozerella olabilir) + 1 adet haşlanmış yumurta + 2 adet sivri biber + 5-6 adet saplarıyla beraber maydanoz ve mevsim yeşillikleri + 1 tatlı kaşığı katkısız erik veya kuşburnu marmelatı veya 1 tatlı kaşığı tahin pekmez veya bal
ÖĞLE YEMEĞİ (12:00-13:00): 1 adet yeşil elma + 3 adet ceviz içi + bitki çayı
ARA ÖĞÜN (15:00): 3 adet kuru mürdüm eriği + 3 kaşık yağsız yoğurt + 1 tatlı kaşığı keten tohumu
ARA ÖĞÜN (17:00): 6-8 adet çilek veya 10-12 adet yeşil ekşi erik
AKŞAM (19:00-19:30): 1 porsiyon ızgara balık yanında bol limonlu roka salatası
ARA ÖĞÜN (21:00-21:30): 1 porsiyon az şekerli meyve
Şeyda Coşkun Diyeti
Kolay ve hızlı zayıflamak için, sizlere Şeyda Coşkun diyetini anlatmaya çalışacağız. Peki ama, Şeyda Coşkun kimdir?, 1976 Ankara doğumlu, Mehmet Ali Erbil’in eski eşi olan Coşkun, Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor dalından mezundur. Sonraları Hacettepe üniversitesi beslenme seminerlerine katılarak, beslenme ve gıda üzerinde master yapmıştır. Bu diyetin içersinde spor yaparak ve beslenmenize dikkat ederek zayıflamak mümkün kılınmıştır. Gelin şimdi size nasıl kilo verebileceğinizi anlatmaya çalışalım.
Örnek Şeyda Coşkun Diyeti,
Diyet ile birlikte mutlaka yapılması gerekenler :
Günde 1 saat yürüyüş
Saat 16:00 ya kadar bol bol yeşil çay tüketin
Akşam rezene, melisa, papatya çayı tüketin
Şeyda Coşkun’un diyet programı :
1. GÜN
Gün boyunca aynı şeyi tüketeceğimiz için sabahtan pişirip hazırlamanız sizin için daha kolay olacaktır.
Kahvaltı : Karabuğday ve elma
Malzemeler :
1 adet orta boy elma
3 kaşık karabuğday
1 çay kaşığı kadar tarçın
Hazırlanışı : Önce karabuğdayları diri kalacak şekilde haşlayacaksınız. Ardından elmayı kabuklarıyla rendeleyip üzerine 1 silme çay kaşığı tarçın ilave edip karışımı karabuğdaya ekleyin.
Öğle : Sabah tükettiğimizin aynısı
Ara Öğün : 2 adet küçük salatalık ve yağ yakıcı çay
Akşam : Sabah ve öğlen tükettiğimizin aynısı
Ara : 2 küçük salatalık ve uyku çayı
2.GÜN
Şişmanlıyor muyuz yoksa vücudumuz su mu tutuyor ? Ödemin sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Aşırı tuz tüketimi
Aşırı alkol tüketimi
Asitli içecekler
Hızlı yemek yemek
Fasulye ve nohut gibi kurubaklagiller
Tatlı yiyecekler ve beyaz şeker
Kabızlık
Bazı doğum kontrol hapları, antibiyotikler ve tansiyon ilaçları
Hareketsizlik
Adet öncesi dönem
Peki neler yapmalıyız ?
Bol bol su tüketin
Tuzdan kesinlikle uzak durun. Tuz yerine baharat kullanabilirsiniz.
Hazır besin sosları tüketmeyin.
Şeker ve şekerli gıdalardan kaçının
Yürüyüş yapın !
Ödem Attıran Gıdalar Nelerdir ?
Maydanoz
Karahindiba
Tarçın ve karanfil
Kirazın sapı
Armut, şeftali
Salatalık
Karpuz
Ahududu
Kereviz
Bugün protein detoksu yapacağız.
Kahvaltı : 1 adet yumurtanın beyazıyla yapılmış mantarlı omlet
Öğle : Izgara balık (Sos ve limon kulanmayacaksınız.)
Ara Öğün : 3 dilim hindi füme ve metabolizmayı hızlandırıcı çay
Metabolizmayı hızlandıran çayın tarifi : Papatya, ısırgan, anason, funda ve karanfili kaynattıktan sonra bir süzgeçten geçirin. Ve çayınız hazır.
Akşam : Izgara hindi göğsü (karabiber ve kekik kullanabilirsiniz.)
Ara Öğün : 3-5 kaşık light yoğurt (2 silme çay kaşığı keten tohumu ekleyin) Mate çayı.
Mate Çayı Tarifi : Mateyi kaynatıp süzgeçten geçirin. Tüketime hazır.
3.GÜN
Bugün Alkali sıvı detoksu uygulayacağız.
Şeyma coşkun diyet listesiUykudan kalkınca : 1 bardak zencefil ve limonlu su
Kahvaltı : Detoks juice
Detoks juice malzemeleri:
1 adet salatalık
1 adet yeşil elma
Kabuğu temizlenmiş limon
Maydanoz
Bir parça taze zencefil
Detoks juice tarifi : Malzemelerimizin hepsini katı meyve sıkacağından geçirip üzerine az su ekleyip tüketime hazır hale getirebilirsiniz.
Ara : (Saat 11:00 civarı) Alkali su
Alkali su tarifi : 1 litre suya eczanelerde satılan alkali damladan 4-5 damla kadar damlatın edin. 1-2 bardak için.
Öğle : Detoks çorbası
Detoks çorbası malzemeleri :
Enginar
Taze dereotu
Kabak
Soğan
Pancar
Detoks çorbası tarifi : Malzemelerin hepsini bir tencerede haşlayın. Haşlama işleminden sonra blendırdan geçirin ve üzerine kıvama göre biraz su ekleyin. 1 kase tüketebilirsiniz.
Ara Öğün : (Saat 16:00 civarı) Yeşil çay, muz sorbe
Muz Sorbe Malzemeler :
1 adet küçük muz
Yarım greyfurt
Muz Sorbe hazırlanışı :Malzemeleri blendırdan geçirip tüketebilirsiniz.
Akşam : Arınma çorbası
Arınma çorbası malzemeleri :
Ispanak ya da semizotu
Maydanoz ya da taze soğan
Brokoli
Kuşkonmaz
Arınma çorbası tarifi : Malzemelerin hepsini bir tencerede haşlayın. Daha sonra blendırdan geçirip kıvamına göre biraz su ekleyin. 1 kase tüketebilirsiniz.
Ara Öğün : (21:00 civarı) Muz sorbe, zencefil çayı
Not: Alkali detoks u ya da diyeti böbrek yetmezliği olan hastalarda doktor gözetiminde uygulanmalıdır. Önceden kalp hastalığı bulunanlar ve vücutlarındaki potasyum seviyesini etkileyecek ilaç kullananlar mutlaka doktoruna danışmalıdır.
En çok asidik bulunan gıdalar : Bira, siyah çay, kahve, meyve suyu, kırmızı et, likör, sardalya konservesi, ton balığı konservesi, yapay tatlandırıcılar, turşu, hazır soslar, şekerli gıdalar, kızartmalar, kahvaltı gevrekleri, inek sütü, mısır şekeri..
4. GÜN
Kahvaltı : Lorlu domates çorbası
Lorlu domates çorbası malzemeleri ve tarifi :
Yağsız lor peyniri
1 tutam dereotu
2 adet küçük domates
2 adet zeytin
Önce dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın. Sonra lorla karıştırın. Domatesleri oyup hazırladığınız karışımı içine doldurun. Zeytinleri domateslerin üstüne koyarak süsleyin.
Ara Öğün : (11:00 civarı) Şekersiz kahve ya da yeşil çay
Öğle : Adana dürüm
Adana dürüm malzemeleri ve hazırlanışı :
200 gram yağsız kıyma
1 tutam maydanoz
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 küçük kuru soğan
Karabiber ve çok az kaya tuzu
1 yaprak kıvırcık marul
Önce soğanları rendeleyin. Ardından marul hariç tüm malzemelerimizi iyice yoğurup yağsız tavada pişiriyoruz. Kıvırcık marulu kullanarak eti dürüm sarar gibi sarıyoruz. Ve hazır.
Ara Öğün : Bitki çayı, çilekli yoğurt soslu fırınlanmış ayva
Malzemeler ve hazırlanışı :
Çubuk tarçın
2 adet ayva
2-3 adet karanfil
3 bardak suyla tarçın ve karanfili kaynatın. Daha sonra ayvaları kaynatın. Ardından ayvaları kaynayan suya atın. 20 dakika pişirdikten sonra fırın tepsisine alın. Tenceredeki sudan biraz ayvaların üzerine dökün. 175 derecede 20 dakika pişirin.
Sosu için :
4 adet çilek
2 kaşık yağsız yoğurt
Sosun yapılışı : 4 adet çileği ve 2 kaşık yoğurdu blendırdan geçirip servis için ayvaların üzerine dökün.
Akşam : Yeşil salata, zeytinyağlı bamya
Malzemeler :
1 orta boy soğan
1 kilo bamya
3 adet domates
1 adet limon suyu
Az tuz ve karabiber
Tarifi : Önce soğanlarımızı küçük küçük doğruyoruz. Daha sonra doğranmış domateslerimizi ekliyoruz. Tuz ve biberimizi de katıp soteliyoruz. Sonra bamya ve limon suyunu ekleyerek kısık ateşte pişirin.
Ara öğün : İçine çörek otu katılmış 3 kaşık lor peyniri.
5.GÜN
Kahvaltı : Meyve salatası
Malzemeler :
Ananas
Kivi
Böğürtlen
Çilek
Meyveleri küp küp doğrayıp böğürtlenlerle süsleyiniz.
Öğle : Kabak salatası
Malzemeleri ve hazırlanışı:
Yarım havuç
1 adet kabak
2 adet küçük boy salatalık
1 adet limon
Yarım diş sarımsak (isteğinize bağlı)
Taze fesleğen
1 tutam ince kıyılmış dereotu
Yarım enginar
Kabakları soymadan uzunlamasına ince kesiyoruz. Sarımsak, taze fesleğen, dereotu ve limon suyunu blendırdan geçirip kabaklarla harmanlayınız. 1 saat kadar bekletin. Havuç ve salatalıkları da uzunlamasına kesip beklettiğimiz kabaklarla karıştırıp servis ediyoruz.
Akşam : Marulda köz patlıcan
Malzemeleri :
3 parça brokoli
1 adet büyük patlıcan
1 göbek ya da marul yaprağı
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
Yarım sarı biber
1 tutam maydanoz
Çok az karabiber ve tuz
Sos için : Toz hardal ve yarım limon suyu
Hazırlanışı : Patlıcan ve biberleri (sarı biber hariç) közleyip kabuklarını soyuyoruz. Daha sonra ince ince kıyıp tuz ve karabiber ilave edip harmanlıyoruz. Servis tabağına marulu alıp üzerine karşım ve hafif suda haşlanmış brokolileri koyuyoruz. Son olarak da küp küp doğradığımız sarı biberleri ekleyin. Üzerine toz hardal ve limonu karışımından oluşan sosu dökün.
6.GÜN
Kahvaltı : Menemen
Malzemeler ve hazırlanışı :
2 adet yumurta (birinin sarısı çıkarmalısınız.)
Domates
Yeşil biber
Az biraz karabiber
Domates ve biberleri küp küp doğrayıp bir kapta yumurtayla çırpın. Karabiberi de ekleyip yağsız teflonla pişirin.
Ara (11:00 civarı) Sade kahve
Öğle : Mercimekli pazı dolması
Malzemeler ve hazırlanışı :
1 demet pazı
1 su bardağı mercimek
1 demet maydanoz
2 adet domates
2 diş sarımsak
1 demet dereotu
1 adet orta boy soğan
Karabiber ve az tuz
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı sumak
Önce pazıları sıcak suyun içine sokup çıkarıyoruz. Sıcak suda 5 dakika kadar mercimeği kaynatıyoruz. Maydanoz, dereotu, soğan, sumak, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırınız. Karışımı pazı yapraklarının üzerine alıp dolma şeklinde sarın. Domates ve sarımsakları rendeleyip bir su bardağı suda 5 dakika kadar kaynatın. Sosu tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine gezdirip 20 dakika kadar pişirin. Yemek artık hazır.
Ara Öğün :(16:00) 7-8 adet yeşil erik, pink limonata
Pink limonata malzemeleri ve hazırlanışı:
Zenfecil
Mısır püskülü
Civan perçemi
2-3 adet çilek
Yarım limon suyu
Zencefil, mısır püskülü ve civan perçemini 5 dakika kadar kaynatıp 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra süzüyoruz. Ve artık pink limonatamız hazır.
Siz de Zayıflayarak Çekici Bir Vücuda Sahip Olmak İster Misiniz?
O zaman, size kozmikbakim olarak, hemen diyete başlamanız için, sizleri tetikleyebilecek, bazı fotoğrafları paylaşmak istiyoruz…
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Hakkında Son Söz
Eğer aklınızdan bu yaz nasıl daha iyi görünürüm?, yada nasıl hızlıca fazla kilolarımdan kurtulurum diyorsanız, yazımızı dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz. En ünlü diyetisyenlerin ve en etkili diyet listelerini konu aldığımız yazımızın size ve çevrenizdekilere yardımcı olacağını düşünüyoruz. Yazımızı beğendiyseniz, sosyal ağlarda paylaşabilir, bloğunuza çekebilir ve başkalarına da yardımcı olabilirsiniz. Yorumlarınızla yazımıza renk katabileceğinizi de lütfen unutmayınız. Bir sonraki enteresan ve yararlı konumuzda buluşuncaya dek …