Can boğazdan geçer, boğaza giden yol da dişlerden geçer. Sağlıklı bir vücuda ve cilde sahip olmak için diş bakımına dikkat etmek gerekir. Bu yazımızda doğru ve etkili diş bakımı nasıl yapılır bundan bahsedeceğiz.
Diş bakımında en önemli nokta, dişlerin günde en az iki kere, doğru teknik ve malzemeyle fırçalanmasıdır. Diş fırçalamanın esasını ağızdaki mikrop tabakasının diş üzerinden atılması oluşturuyor. Doğru diş fırçalamak için fırçanın 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılması ve dişlerin yatay hareketlerden kaçınarak, minik dairesel titreşimlerle temizlenmesi önerilir. Fırçalamanın üst dişler için diş etinden aşağıya doğru, alt dişler için aşağıdan yukarıya doğru bir süpürme hareketiyle tamamlanması da son derece önemlidir.
125Unutulmaması gereken diğer nokta ise, mikrop tabakası ve yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişin arka yüzlerinin, arka dişlerin ve dilin de temizlenmesi ve bütün bu işlemin üç dakikada tamamlanması gerektiğidir.
Uzmanlara göre, dişin son temizlenişinin üstünden 12 saat geçince, mikroplar tekrar ağız için olumsuz faaliyetler yapmaya başlar. 24 saat geçince genç plak adı verilen, henüz diş çürütmeye yetecek güçte olmayan oluşumlar görülür. 48 saat sonra ise, ağızdaki bu doğal oluşum, artık diş çürütmek veya diş eti hastalığı başlatmak için uygun bir hal alır. Diş ipiyle ara yüzeylerin iki günde bir temizlenmesi ve florlu gargara kullanılmasıyla dişler daha uzun zaman sağlıklı kalır.
Dişlerimizin sağlıklı olması için alacağımız ilk önlem ağız temizliği ve bakımıdır. Bu bakım, dış etkenlere karşı alınması gereken en önemli korunma tedbiridir. Ne var ki yediğimiz gıdalarla bu bakıma destek vermezsek, yani içsel tedbiri olmazsok istediğimiz kadar fırçalayalım yine de sorun yaşarız. Dişlerimiz, her fırçalama işleminden sonra kanıyorsa, diş eti hastalığının ilk işaretini bizlere veriyor demektir.
Sağlam diş ve diş etleri için kalsiyum, fosfor, C vitamini ve D vitamini ile beslenmek esastır. Bunun için de süt, yoğurt, ayran ve beyaz peynir yenmelidir.
C vitamini için; bol bol yeşil sebze, domates, narenciye meyvelerini sofradan eksik etmemek gerekir. Böylece sıhhatli ve pembe diş etlerine sahip olacaksınız. D vitamini için de balık yağı kapsüllerini alın, bu vücudumuzdaki kirecin artıksız olarak kullanılabilmesi için şarttır.
Korunma tedbirimiz ise; pastalar, şekerlemeler ve şekerli içeceklerden kaçınmaktır. Özellikle koladaki şeker, içip bitirdikten sonra dişlerimizin arasında kalıp, diş minesini eritmektedir. Çay veya meyve suyu içtikten sonra, ağzımızı çalkalamamız da önemli bir tedbirdir.