Cilt bakımı ve sağlıklı bir cilde sahip olmak için, kış aylarından bahar mevsimine geçtiğimiz şu günlerde hem cildimize hem de yaşantımıza maksimum düzeyde önem vermeyi gerektiriyor.
Bahar yaklaşıyor… Nasıl mağaza mağaza gezip gardırobunuz için mevsime uygun kıyafetler seçiyorsanız cildiniz ve vücudunuz için de aynı özeni göstermek zorundasınız.
Sağlıklı bir cilde sahip olmak istiyorsanız ne yemelisiniz, nasıl bir cilt bakımı yapmalısınız, nelerden kaçınmalısınız?
Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Şengör kıştan bahara geçerken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı…
Güzel bir cilt için makyajla uyumayın!
“Cildinizi mutlaka düzenli olarak temizleyin. Cildinize her gün günde üç defa parmak darbeleri ile masaj yapın. Haftada bir kez peeling yaparak cildinizi ölü deriden arındırın. Makyaj ürünlerinin doğal, mineral bazlı olmasına özen gösterin ve asla makyajla uyumayın Fondöten ve pudra kulanımını en aza indirin ki gözenekleriniz nefes alsın. Detoks ve şok zayıflama programlarını yaparken de cildin şok olabileceğini yani sarkma ve bağ dokusunda bozulma olabileceğini unutmayın.”
Haftada bir gün peeling yapılmalı
“Makyaj yapan kadınların birçoğu pudra ve fondöten kullanıyor. Sık kullanım cilde zarar vereceğinden her gün ciltlerini düzenli olarak temizlemeliler. Cildin üstündeki ölü derilerden kurtulmak için haftada bir de olsa peeling yapmalılar. Cilt her zaman temiz olmalı. Özellikle makyaj yapan kadınlar ciltlerine nefes aldırmalı. İyi temizlenmeyen bir cilt aknelere de yol açar. Böyle bir durumda da aknelerden kurtulmak için düzenli olarak sabah ve akşam ılık suyla ve yağlı veya akneli ciltlere uygun jellerle yıkayın.
Ardından tonik kullanmak bu tip durumlarda kalan yağı uzaklaştırmak ve gözenek içlerini daha iyi temizlemek için uygundur. Temizlenen cilde akneli ciltler için tasarlanan nemlendiriciler kullanılabilir. Doktorunuzun önerdiği akne ilaçlarını sabah ve akşam düzenli olarak kullanmalı ve özellikle de iki üç ay sabretmelisiniz. Çünkü cildin aylık döngülerini atlatıp kullanılan ürünlerin olumlu yanıt vermesi için en az bu süreye ihtiyaç var.”
Her yaşın ayrı bakımı var
“20’li yaşlarda korumak, dengeli beslenmek, iyi uyumak ve güneşten korunmak çok önemli. Bu yaşlarda cildin tipine göre temizlik yapmak ve hafif bir nemlendirici yeterli olur.
30’lu yaşlarda biraz önce saydıklarıma ek olarak daha fazla nem, ince çizgileri önleyen hafif dozda glikolik asit içerikli veya retinol içerikli ürünlere başlamak yerinde olur.
40’lı yaşlarda yine aynı yaklaşıma ek olarak peptid veya daha yüksek oranda glikolik asit içerikli, özellikle vitaminlerden zengin ürünler nemlendirici olarak tercih edilebilir. İhtiyaca göre nem maskeleri uygulanabilir.
50’li yaşlarda ise menopoz dönemine ait hormonal değişiklikler yüzünden daha yoğun içerikli biraz daha yağlı ürünler tercih edilebilir. Hepsinde ortak nokta; kronolojik yaşa göre değil cildin durumuna göre yaklaşmak. Gerekiyorsa kremlerin yanına gıda takviyeleri ilave edilebilir. Cildin anti-aging’ini sağlayan vitaminler kür halinde kullanılabilir.”
Bronzlaşmak yaşlanmaktır
“Cildimizi doğru şekilde uyararak daha toleranslı, daha sağlıklı ve genç yapabiliriz. Bahar aylarında cildinizi düzenli olarak temizleyin. Her gün güneş koruyucu ürün kullanımına dikkat edin. Yaza bronz bir tenle girmek için baharda çalışmaya başlayanlardansanız dikkat! Çünkü bronzlaşmak eşittir yaşlanmak. Bu nedenle mümkünse solaryum yerine otobronzan sistemlerini tercih edin.”
Kilonuzu aynadan kontrol edin
Yaz öncesi fit bir vücuda sahip olmak için hangi sporları yapmalıyız? Nasıl beslenmeliyiz? Hangi saatler arasında uyumalıyız? Fitness koçu, fitness modeli ve yazar Murat Tavman, yaza daha fit girebilmek için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi…
Sıkı bir vücut için yürüyün
“Yaz yaklaşınca herkesi bir telaş alıyor ama bu telaşı yaşamamak adına bence herkes sürekli yaz ayları yaklaşıyormuş gibi yaşamalı. Masanın dört bacağı var. Beslenme, ağırlık egzersiz, kardiyo egzersiz ve dinlenme. Bunları yaptığınız zaman özel bir hazırlık yapmanıza gerek kalmaz.
Herkes güzel bir vücuda sahip olmak ister. Bunun için vücudu sıkı, güçlü ve şekilli yapacak ağırlık egzersiz sistemi, fazla yağların depolanmasını önleyecek ve vücuda ekstra dayanıklılık sağlayacak kardiyo egzersizlerini öneririm. İlla spor salonuna gitmenize gerek yok. Açık havada yapılan yürüyüş, bisiklete binme, yüzme ve paten kayma da işe yarayacaktır. Salona gittiğinizde de bütün vücudu harekete geçirdiği için elliptical kullanılmasını tavsiye ederim.”
Antrenman öncesi yemek yenebilir
“Sık sık karşılaştığımız sorulardan biri de antrenman öncesi yemek yemeli mi yememeli mi? Yenilecekse karbonhidrat tüketilmeli mi? Antrenman öncesi katı bir öğün tüketilecekse en az bir buçuk iki saat önce yenmeli. Karbonhidrat cinsi de kompleks olmalı. Merak edilen bir başka konu da diyet. Her zaman söylüyorum, kadının ayrı erkeğin ayrı diyeti yok. Her ikisi de aynı diyeti uygulayabilir. Sadece hormonal yapı farkı ve kadınların bazı gıda tiplerine verdikleri yanıt farklı olduğundan bunlara dikkat etmeli.”
Gece yarısından önce uyuyun
“Kilo verirken sağlığınızdan olmak istemiyorsanız bazı kurallara dikkat etmelisiniz.
Kural 1: Kilo kaybını tartıdan değil, aynadan analiz edin.
Kural 2: Benim meşhur fit mutfak kanunum. 4N1Y… Yani neyi, ne zaman, ne kadar, niçin yiyorsun? Bunu kendilerine sürekli sormalılar.
Kural 3: Ter borcu ödendi mi? Her gün farkında olmadan imzaladığın bir borç senedi var. Bunun bendeki adı ter borcu. Bunu her gün ödemezsen, faizle ödemek hiç de kolay olmaz. Kardiyo ve ağırlık egzersizleri ter borçları. Bunları ihmal etmeyin!
Kural 4: Dinlenme ve uyku. Gün 24 saat. Bir iki saat spor ise geriye 22 saat kalıyor. Bu 22 saatte ne yaptığın vücudun yağ mı yakacak yoksa yağ mı depolayacak kararını verecektir. Uyku yorulan kasların bakımı ve vücudun optimal yağ yakımı için en geniş ve önemli saat. Ama bunun da zamanı var. 23.30-06.30 ideal bir uyku zaman dilimi.”